Loading...

FOOTPRINTS

Warming Huts Competition – Proposal

PROJECT DETAILS

*PROJECT DESIGNED BEFORE THE FOUNDATION OF PARA-SOL INC.

YEAR: 2013
DESIGN TEAM: ALEXANDRE GUILBEAULT, JEAN-DANIEL MERCIER


LOCATION:
WINNIPEG, CAN
AREA: 200 sq.ft.
SERVICE(S): SCHEMATIC DESIGN (CALL FOR PROPOSALS)

In 6000 B.C., native civilizations inhabited “The Forks” region, a strategic location for buffalo hunting. Since then, following populations dwelled the sector, where, among others, commercial activities played a major role. The installation proposed here is perceived as a trace, a footprint of the passage of buffalo troops, inhibitor of a succession of events that leaded to what is still nowadays a popular meeting place.

A geometrical simplification of a buffalo footprint has been populated across the skin of the hut, defining a perforated pattern. The variation of size and density of the holes modulates the ambiance across the interior space of “Footprints”, providing more or less sunshine and wind. The amount of light provided by the perforations is concentrated towards a central chat room. The latter is composed of a bench, ring-shaped to incite conversation. The seating volume expends across the skin, creating additional furniture on the outside.

Materiality / The perforated panels would be numerically cut and their dimensions constrained to fit inside a 4’x8’ sheet. The prefabricated pieces would be transported on the skid and assembled on-site, as the bench would be separated in two pieces to meet the delivery requirements.